sâmbătă, 20 martie 2010

7. Lansarea Ordinelor

În operaţiunile de tranzacţionare valutară, atunci când cumpăraţi o valută, trebuie să vindeţi o altă valută în schimbul acesteia. Dacă sunteţi de părere că preţul valutei de bază va creşte faţă de contravalută, atunci puteţi alege o poziţie de cumpărare (poziţie lungă). Apoi puteţi închide această poziţie prin vânzare atunci când se ajunge la preţul mai mare. Dacă, dimpotrivă, credeţi că preţul valutei de bază va scădea faţă de contravalută, trebuie să vindeţi şi să intraţi într-o poziţie scurtă. Ideea este să vă acoperiţi poziţia răscumpărând la un preţ mai scăzut.

Tipurile de ordine

Ordinul de piaţă este lansat atunci când un trader valutar doreşte să intre imediat într-o poziţie, la cel mai bun preţ disponibil la acel moment. Un dezavantaj posibil al unui ordin de piaţă este acela că, atunci când pieţele evoluează repede, există şansa ca ordinul dumneavoastră să se completeze la un preţ diferit de cel dorit. Diferenţa este numită deviere.

Ca alternativă, dacă doriţi să obţineţi preţul corect şi sunteţi dispus să aşteptaţi şi să intraţi pe piaţă când sunt îndeplinite aceste condiţii, atunci lansaţi un ordin în aşteptare.

Există mai multe tipuri diferite de ordine în aşteptare în activităţile de tranzacţionare valutară:

· Limitarea Cumpărării – Acest ordin se lansează atunci când traderul valutar crede că preţul va începe să crească după prima scădere la un anumit nivel. Se execută atunci când preţul de cerere este egal cu ordinul în aşteptare.

· Oprirea Cumpărării – Acest ordin se lansează atunci când traderul valutar crede că preţul va continua să crească după ce trece peste un anumit nivel. Acest tip de ordin în aşteptare se execută de asemenea la preţul de cerere.

· Limitarea Vânzării – Acest ordin se plasează atunci când traderul valutar crede că preţul va începe să scadă după ce a ajuns la un anumit nivel. Se execută atunci când preţul de ofertă este egal cu ordinul în aşteptare.

· Oprirea Vânzării – Acest ordin se lansează atunci când traderul valutar crede că preţul va continua să scadă după ce a ajuns sub un anumit nivel. Acest tip de ordin în aşteptare se execută de asemenea la preţul de ofertă.

Opriri

Oprirea pierderii (sau stopul) este un alt tip de ordin de aşteptare destinat să oprească pierderile dumneavoastră prin închiderea automată a poziţiei dumneavoastră, în cazul în care preţul evoluează într-o direcţie diferită de cea anticipată.

Dacă cumpăraţi o poziţie lungă, stabiliţi stopul dumneavoastră undeva sub intrare pentru a vă proteja faţă de o scădere bruscă. Dacă vindeţi o poziţie scurtă, atunci stopul dumneavoastră s-a plasa undeva peste aceasta, pentru eventualitatea în care are loc o cursă neaşteptată. De asemenea, un stop poate urma preţul odată ce acesta evoluează în favoarea dumneavoastră, caz în care se numeşte stop rămas în urmă.

Un stop plasat sub o poziţie lungă se închide automat dacă este afectat de preţul oferit, iar un stop plasat peste o poziţie scurtă este executat atunci când este afectat de preţul cerut.

Luarea profitului

Un alt ordin care poate închide automat poziţia dumneavoastră se numeşte ordinul de luare de profit (TP). Similar felului în care un stop este menit să protejeze poziţia dumneavoastră în cazul în care are loc un eveniment neaşteptat, ordinul de luare a profitului vă asigură că poziţia dumneavoastră se va închide atunci când se ajunge la preţul ţintă, în cazul în care nu sunteţi disponibil sau vă aflaţi pe o piaţă care evoluează repede şi unde preţul poate afecta ţinta prea repede pentru a reacţiona. Este în general o idee bună să deţineţi atât un stop, cât şi o ţintă atunci când intraţi pe poziţii noi.

O ţintă se stabileşte în mod normal peste preţul actual, dacă vă aflaţi într-o poziţie lungă, şi sub preţul actual, dacă vă aflaţi într-o poziţie scurtă. Pentru poziţii lungi, ordinul de luare a profitului s-ar executa atunci când preţul oferit este egal cu suma pe care o stabiliţi. Pentru poziţiile scurte, preţul cerut trebuie să fie egal cu suma luării de profit.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "7. Lansarea Ordinelor"

Trimiteți un comentariu