sâmbătă, 20 martie 2010

6. Indicatorii Care Urmează Tendinţele

Un indicator, numit şi studiu, este un instrument care vă ajută să analizaţi evoluţiile preţurilor. Indicatorii sunt de regulă împărţiţi în două grupe principale: indicatorii care urmează tendinţele şi indicatorii oscilanţi. Indicatorii care urmează tendinţele au cea mai mare utilitate atunci când preţul tinde într-o direcţie sau alta. Indicatorii oscilanţi pot fi utili atunci când preţul se consolidează într-un interval. Este important să ştiţi din ce grupă face parte indicatorul pe care îl utilizaţi şi să alegeţi indicatorul corect pentru fiecare situaţie.

Câţiva indicatori uzuali care urmează tendinţele includ:

ADX

Indicele Direcţional Mediu (Average Directional Index, prescurtat ADX) este un tip special de indicator care urmează tendinţele şi care poate ajuta un trader valutar să decidă dacă indicatorul care urmează tendinţele este într-adevăr cel mai bun instrument pentru operaţiunea efectuată în momentul respectiv. Indicatorii care urmează tendinţele vor funcţiona cel mai bine atunci când ADX are o valoare de peste 30. Dacă valoarea acestuia este sub 30, un indicator oscilant ar putea fi o alegere mai bună.

Atunci când ADX creşte, înseamnă că tendinţa devine mai puternică. Atunci când începe să scadă, este un semn că puterea tendinţei scade şi că se poate dezvolta în curând un interval de tranzacţionare. În mod asemănător, atunci când ADX începe să crească din nou, înseamnă că preţul iese din intervalul său şi că poate apărea o tendinţă nouă. Totuşi, ADX indică numai puterea tendinţei şi nu arată direcţia în care aceasta se deplasează (în sus sau în jos).

În exemplul de mai jos, observaţi modul în care ADX începe de la o valoare redusă în condiţiile unui preţ tranzacţionat în cadrul unui interval aproape de partea stângă a diagramei. Apoi, pe măsură ce preţul începe să scadă, ADX creşte la o valoare de peste 30 pentru a indica o tendinţă în curs de desfăşurare. ADX confirmă de asemenea că tendinţa s-a terminat prin reînceperea declinului. Când în final ADX scade sub 30, tranzacţionăm din nou într-un interval îngust


MACD

Convergenţa-Divergenţa referitoare la Media Fluctuantă (Moving Average Convergence Divergence, prescurtat MACD) măsoară diferenţa între o medie fluctuantă pe termen scurt şi o medie fluctuantă pe termen lung. Când linia roşie trece peste linia albastră, aceasta indică o tendinţă ascendentă, iar când linia roşie trece pe sub linia albastră, aceasta indică o tendinţă descendentă.

În plus, barele verzi (numite histogramă MACD) ne oferă o indicaţie despre puterea sau slăbiciunea tendinţei. Spre deosebire de ADX, acestea ne indică şi direcţia generală a tendinţei. Barele mai lungi indică o putere în creştere, iar barele mai scurte indică o putere în scădere.

În următorul exemplu, putem vedea linia roşie MACD trecând pe sub linia albastră, pe măsură ce preţul începe să se deplaseze în jos. Barele verzi din histogramă cresc şi ele în lungime, indicând faptul că tendinţa descendentă devine mai puternică. Când preţul se inversează pentru a urca, histograma reflectă o scădere a puterii tendinţei descendente. Puterea tendinţei descendente creşte din nou, pe măsură ce pe diagramă este afişată următoarea lumânare roşie lungă. Totuşi, este important să observăm că în timp ce preţul a marcat un punct jos mai jos, histograma nu a ajuns atât de jos. Fenomenul este cunoscut ca divergenţă taurină şi indică faptul că tendinţa se va termina în curând şi va fi urmată de o inversiune.

Energia

Indicatorul de energie măsoară rata de schimbare pentru preţurile de închidere şi funcţionează foarte asemănător cu histograma MACD. Acest indicator este adesea util la identificarea punctelor de inversiune posibile, datorită capacităţii sale de a detecta punctele slabe ale tendinţei.

În exemplul de mai jos, indicatorul de energie identifică perfect punctul la care tendinţa descendentă încetează şi apare o nouă tendinţă ascendentă. Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul tendinţei descendente, indicatorul de energie începe să detecteze o divergenţă taurină. Atunci când energia este sub zero şi se îndreaptă brusc în sus în urma unei divergenţe taurine, poate semnaliza o intrare lungă. În mod similar, când este peste zero şi se îndreaptă brusc în jos în urma unei divergenţe de urs, poate indica o potenţială intrare scurtă. Pe măsură ce ne apropiem de marginea dreaptă a diagramei, observăm că energia indică faptul că tendinţa ascendentă se apropie de sfârşit şi poate fi iminentă o inversiune.


Regresia liniară

Regresia liniară este un tip special de medie fluctuantă care reacţionează mai mult la schimbările de preţ şi cu o întârziere mai mică. Atunci când preţul se îndepărtează în mod extrem de linia de regresie liniară (linia roşie în diagrama de mai jos), o tranzacţie rapidă contra tendinţei poate fi uneori efectuată pe măsură ce preţul revine la „normal” – cu aceeaşi linie de regresie liniară acţionând şi ca ţintă pentru obţinerea profiturilor.

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "6. Indicatorii Care Urmează Tendinţele"

Trimiteți un comentariu