marți, 30 martie 2010

Fondul Proprietatea, o bursa la dispozitia lui Ionut Popescu

“Tăiaţi-mi salariul! Vreau să-mi fac treaba şi să plec!”, declara, la inceputul lunii martie, ferm si coplesit de importanta sa, directorul general al Fondului Proprietatea - Ionut Popescu. „Am decis ca, de luna viitoare, salariul meu sa fie redus la salariul unui secretar de stat. Când am văzut bonusurile trecute care erau în fostul contract m-am speriat şi am spus că nu am nevoie, oricum, din start, s-a decis reducerea salariului. Eu nu vreau să rămân aici vreau să-mi fac treaba şi să dau cheia celor de la Franklin Templeton eu vreau cât mai repede”, incerca sa se justifice Popescu in fata camerelor de luat vederi.

Mai mult, el a menţionat că a cerut reducerea salariului său la nivelul unui secretar de stat, adica 4800 de lei, pe motiv că nu ar vrea ca mama sa să-i reproşeze că i s-a redus pensia din cauza remuneraţiei sale. Practic, vezi Doamne, ce mare caracter este domnul Popescu care renunta la un salariu mare cum a fost cel al fostului director general Daniela Lulache, de 13000 de euro, pentru unul decent. Cat populism ieftin!? Ipocrizie, aroganta. Asa s-ar putea defini afirmatiile de mai sus rostite de catre Ionut Popescu.

Trebuie precizat ca Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 pentru despagubirea fostilor proprietari de imobile deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura bunurile confiscate. La ora actuala, fondul are portofoliu de actiuni la 114 companii romanesti al caror capital social este evaluat la aproximativ 3,9 miliarde de euro. Actiunile fondului urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala. Pana acum doar 60 dintre 114 companii sunt listate la bursa iar printre cele nelistate se numara Loteria Romana, Imprimeria Nationala si companiile de utilitati publice.

Insa despre ceea ce se ascunde in spatele acestor declaratii lacrimogene nu sulfa o vorba Ionut Popescu. Despre ce este vorba? In nebunia sa, Daniela Lulache a considerat ca toate companiile aflate in portofoliul fondului trebuie sa devina rentabile pentru ca in momentul listarii pe bursa sa fie foarte atractive pentru investitori. Astfel, vor exista fonduri suficiente pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist. Ca atare, a stat cu biciul pe managerii companiilor listate si, la sfarsitul anului 2009, acestea au inregistrat profituri substantiale. Insa, aceasta politica impusa de Daniela Lulache i-a deranjat pe asa zisii “investitorii strategici” care doreau ca aceste companii sa devina nerentabile pentru ca ulterior sa fie cumparate pe doi lei. Ca atare, “investitorii strategici” aveau nevoie de un papusar care sa le faca jocul si cel mai bun pentru asa ceva era … Ionut Popescu. Acesta se remarcase in jongleriile bursiere pe perioada celor sase luni cat a fost ministrul Finantelor in cabinetul Tariceanu. Totodata s-a uitat prea repede ca Ionut Popescu a fost debarcat de la Ministerul Finantelor si pentru faptul ca era si este un impatimit jucator de bursa iar din cauza acestei boli nu ii mai ramanea timp pentru problemele institutiei.

Varujan Vosganian a caracterizat foarte plastic ceea ce se intampla in acesta institutie: “Fondul Proprietatea s-a infiintat, dar el nu are drept temei legal de functionare si va ramane ca un fel de obiect de studiu, hrana pentru cabinetele de avocatura”. Oare asa sa fie?! Ramane de vazut cum va jongla Ionut Popescu cu actiunile Fondului Proprietatea.


sursa: Ion Teleanu, Agentia de investigatii media
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Fondul Proprietatea, o bursa la dispozitia lui Ionut Popescu"

Trimiteți un comentariu