vineri, 26 martie 2010

Evoluţia cursului nu îi surprinde pe exportatori

Mihai Ionescu, ANEIR: "Momentul actual nu este plăcut, dar era previzibil, presiunea pe curs fiind mare"

Cursul de schimb al monedei euro faţă de leu s-a depreciat pentru a treia zi consecutiv, ajungând la 4,0653 lei/euro.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, ne-a spus însă că era de aşteptat o apreciere a monedei naţionale, deoarece ţara noastră a devenit mai credibilă în urma activităţii de export, dar şi datorită stabilităţii economice şi a dobânzilor ridicate la depozite.

"Investitorii speculativi, care au apreciat leul, au venit fie să joace pe bursă, fie să împrumute Ministerul Finanţelor Publice, fie să speculeze dobânzile bancare", a adăugat domnia sa. Domnul Ionescu a mai spus că aprecierea leului se datorează fluxului mare de valută: "Ne aflăm în banda de securitate, adică în intervalul 4,1-4,3 lei/euro, nivel indicat de noi exportatorilor pentru bugete. I-am avertizat pe exportatori că intervalul de securitate poate avea oscilaţii de +/- 5%. Pentru aceste variaţii, exportatorii au posibilitatea să se protejeze, prin instrumente derivate, poliţe de asigurare pentru exportatori".

Mihai Ionescu recunoaşte că momentul actual nu este plăcut pentru exportatori, aprecierea monedei locale dezavantajându-i, însă spune că această evoluţie era previzibilă, presiunea pe curs fiind mare. "Nu cred că, la sfârşitul primului semestru, vom scăpa de problema aprecierii leului", ne-a mai declarat şeful ANEIR.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Evoluţia cursului nu îi surprinde pe exportatori"

Trimiteți un comentariu