joi, 18 martie 2010

1. Cum functioneaza pietele valutare

In forma lor actuala, pietele valutare functioneaza din anii '70, cand a fost realizata trecerea de la cursul vautar fix la cel flotant.

Forex (Foreign Exchange Market - piata valutara internationala) este cea mai lichida piata financiara a lumii; in medie rulajul zilnic depaseste 3.000 de miliarde de dolari. Lichiditatea mare inseamna ca, in orice moment, cand cineva vrea sa cumpere o valuta, exista cu siguranta altcineva care vinde acea valuta.

In unele cazuri, foarte rare, apar asa-numitele gap-uri (de la ecglezul gap=decalaj) de preturi, cand, in anumite momente date, in piata nu sunt participanti care sa vrea sa vanda, respectiv sa cumpere o anumita valuta, la un anumit pret, fapt care influenteaza preturile in directia respectiva - in sus sau in jos.

Piata valutara internationala este deschisa 24 de ore din 24, de luni pana vineri. In funtie de fusul orar, tranzactiile au loc in toate centrele financiare mondiale; asta inseamna ca atunci cand institutiile financiare din Londra sunt inchise, tranzactiile continua la New York, iar cand se inchid si acolo, acestea continua la Tokyo s.a.m.d.

Cele mai mari fluctuatii ale cotatiilor perechilor valutare tranzactionate se observa in jurul intervalului 10.00-11.00 dimineata, in sectiunea europeana de tranzactionare si in jurul orei 16.30, cand debuteaza sedinta de tranzactionare in Statele Unite. Sesiunea de tranzactionare din Asia are o influenta mai redusa, aceasta fiind mai volatila la orele 3.00-4.00 dimineata.

Piata valutara nu are o locatie fixa asa cum au, de exemplu, bursele de valori. Ea este, de fapt, un ansamblu de sisteme de tranzactionare situate in diferite puncte ale lumii si conectate intre ele. Tranzactiile executate de brokeri, dealeri si traderi se realizeaza prin intermediul unor terminale computerizate sau platforme electronice de tranzactionare.

Cine sunt principalii jucatori de pe pietele valutare?

In ziua de azi, cei mai importanti jucatori de pe pietele valutare internationale sunt bancile centrale, bancile comerciale, bancile de investitii, fondurile suverane, fondurile de investitii. Acestia fac parte din categoria Market Markers (formatori de piata).

De asemenea, exista asa-numitii jucatori comerciali care nu achizitioneaza si vand valute in scopuri investitionale, ci pentru a-si satisface nevoile de moneda.

Nu in ultimul rand, persoanele fizice independente pot participa la aceste tranzactii pe pietele valutare internationale.

Cele mai importante banci centrale:

- The Federal Reserve;
- The European Central Bank;
- Bank of England;
- Bank of Japan;
- Swiss National Bank;
- Bank of Canada;
- Reserve Bank of Australia;
- Bank of New Zealand.

Cele mai importante banci comerciale si de investitii:

- Citi Group;
- Goldman Sachs;
- UBS;
- Bank of Tokyo-Mitcubishi;
- JP Morgan Chase;
- Morgan Stanley;
- HSBC.

Cele mai importante fonduri de investitii:

- Amaranth Advisors;
- Bridgewater Associates;
- Citadel Investment Group;
- D.E. Shaw;
- Fortress Investment Group;
- GLG Partners;
- Long-Term Capital Management;
- Man Group;
- Marchall Wace;
- Renaissance Technologies;
- Soros Fund Management.

Cele mai importante fonduri suverane:

- Abu Dhabi Investment Authority;
- Government Pension Fund - Global;
- SAMA Foreign Holdings;
- China Investment Corporation;
- Government of Singapore Investment Corporation;
- National Welfare Fund;
- Korea Investment Corporation.

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "1. Cum functioneaza pietele valutare"

Trimiteți un comentariu